Historic Rehabilitation

Fundy Stonecraft was hired to design, carve, and construct a new rear entrance to the 1838 Cranewood building in order to facilitated its adaptive reuse as a restaurant. The doorway provides its patrons access to the southern facing patio, creating additional seating room the warmest and sunniest area of the building. This intervention was chosen in a location that had previously been altered from its original form in a was in need of repair so to lessen the impact to the original fabric. Modifying the opening would address these needed repairs and serve the modified use of the building.

IMG_1432
The window as it existed.

Design Considerations

Several designs were proposed for the client which prioritized cost, appearance, and function is a variety of ways. The design that was chosen is the most sympathetic and maximizes the width of the entrance. It is historically accurate in that it is constructed as it would have been (with one modification) during the time and style of the original construction. It also erases a later modification to the building (the existing window was not original) that is significant, although of a poorer quality than the original.

The main building was constructed in 1838. It has two walls constructed of rubble sneck bond and two, more visible, walls constructed of ashlar. The new entrance is on a rubble wall, therefore, the design was intended to mimic the windows on the same floor of the corresponding wall. These windows, shown below, have a flat brownstone arch above a greenstone lintel, rybits, and sill. The new design would copy the mouldings and tooling of these stone but, modify the bonding to better distribute load into the length of the wall (which has been the cause of numerous repairs on the original design).

fullsizeoutput_505

IMG_1128
The entrance on the North side of the Ell. Jamb stones are bonded into the length of the wall in this later design.

fullsizeoutput_50dIMG_0189fullsizeoutput_50f

IMG_0302
The tooling detail of the original rybits on the corresponding wall of the main building.
fullsizeoutput_5a4
The tooling detail of the rybits in the new entrance
fullsizeoutput_523
Tooling detail of the original lintel on the corresponding wall of the main building
fullsizeoutput_526
The tooling detail of the new lintel

Carving

The greenstone was supplied from Atlantic Sandstone Company’s Dorchester quarry as sawn billets. From there, I shaped the stone using only hand tools to mimic the texture of the original stone. Every sawn surface is textured before being placed in the wall to ensure a strong bond with the mortar and erase the visible perfection of a sawn plane.

IMG_0210IMG_0213IMG_0251IMG_0205

Construction

IMG_0269IMG_0312IMG_0377IMG_0390IMG_0420

Water ingress beneath the sill of the second floor window had caused sever damage to the masonry below. The area was back pointed and the most severely damaged stones were replaced. The bond pattern, stone colour, tooling, and joint size of the wall, although variable, was mimicked as closely as possible. As these stone age and oxidize, the colour will draw closer to the surrounding stones. Unfortunately, the carbon staining that exists on much of this building is a result of the coal-burning age and, likely, won’t collect on replacement stones. I resized surplus stone from the rebuilt fence to create the flat arch above the lintel.

IMG_0441fullsizeoutput_5a8IMG_0484IMG_0500IMG_1158

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s